KókuszKocka Őrület
2021. április 02. írta: KoDett

KókuszKocka Őrület

MézesKókuszKocka 

Sokan azt gondolják, hogy a mézes sütemények a csupán a karácsonyi ünnepkörnek kedvelt édességei. 
Pedig a méz egy ősrégi természetes édesítő, amellyel édesíthetjük desszertjeinket is.
A méz könnyebben emészthető a cukornál, ezért érdemes a régi receptjeinket újragondolni, és legalább a cukor egy részét kiváltani mézzel (amennyit az adott tészta állaga, és a receptúra enged).

Mézeskalács, mézes krémes vagy puszedli, vagy bármelyik kedvencünk, számtalan finomság alapja a folyékony, édes csoda….

Tégy próbát! Elképesztő lesz az eredmény!
Íme régi kedvencünk újragondolva: Kókuszkocka mézzel

HOZZÁVALÓK: 
10 dkg vaj > 10 dkg méz > 10 dkg cukor > Vaníliakivonat > 2 tojás > 2 dl tej
1 csomag sütőpor > 40 dkg liszt > 20 dkg vaj > 10 dkg méz > 10 dkg cukor > 4 evőkanál kakaópor > 6 evőkanál tej > 20 dkg kókuszreszelék

ELKÉSZÍTÉS

  1. A margarint kikeverjük a cukorral, a vaníliás cukorral, az egész tojásokkal és az olvasztott mézzel. Ezután hozzákeverjük a tejet, majd hozzászitáljuk a sütőporral összekevert lisztet.

  2. Egy 22x32 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral, majd beleöntjük a masszát. Előmelegített sütőbe helyezzük, és 160fokon 35-40 percig sütjük. A sütőből kivéve a tepsiben hagyjuk pár percig, majd rácsra helyezve kihűtjük egészen.

  3. A mázhoz a margarint felolvasztuk, majd hozzákeverjük a porcukrot, a kakaót és a tejet. Visszatesszük a tűzre, és pár perc alatt kevergetve kiforraljuk. Ezután levesszük a tűzről, hagyjuk hűlni, aztán hozzákeverjük a rumaromát (vagy ízlés szerint rumot).

  4. A teljesen kihűlt tésztát ízlés szerint felszeleteljük, majd egyesével belemártogatjuk a kakaós-rumos masszába. Ezután pedig beleforgatjuk a kókuszreszelékbe, majd  1-2 órát állni hagyjuk, hogy az ízek jól összeérjenek.
    (Forrás:FürtösBlog)

Kókuszkocka gluténmentesen

Hozzávalók a tésztához:
6 tojás kettéválasztva > 10 dkg kristálycukor > 12 dkg rizsliszt > 6 dkg kukoricakeményítő > 1 csomag (ca. 15 g) gluténmentes sütőpor > 3 dkg puha vaj

A mázhoz: 
2 dl víz > 4 evőkanál cukrozatlan kakaópor > 3-4 evőkanál kristálycukor

Hempergetéshez: 5-10 dkg kókuszreszelék

 Elkészítés:

  • A tojásokat egyesével felütjük, kettéválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük, a sárgáját habosra keverjük a cukorral, a vajjal, majd hozzáadjuk a rizslisztet, a keményítőt és a sütőport.

  • Óvatosan összeforgatjuk a fehérjehabbal, majd sütőpapírral bélelt közepes méretű tepsibe simítjuk és 180 fokos sütőben kb. 15 percig sütjük.

  • Ha kész, hagyjuk kihűlni. Közben a máz hozzávalóit egy kisebb lábasba mérjük és kevergetve összeolvasztjuk, simára keverjük. Ha kész, hűlni hagyjuk.

  • Ha a sütemény teljesen kihűlt, feldaraboljuk és a süti kockákat óvatosan megmártjuk a csoki mázban és megforgatjuk kókuszreszelékben.

Elkészítési idő: 80-90 perc pihentetéssel együtt

Nehézségi szint: kezdő

Tápanyagtartalom az egész adagra( 25 db) és egy darabra vonatkoztatva

Egész adag (25 db) Egy darab
Energia 2558 kcal /10692 kJ 102 kcal /428 kJ
Fehérje 53 g 2 g
Zsír 112 g 4,5 g
Szénhidrát 331 g 13 g
A tápérték számítást Dékei Zóra dietetikus végezte a Nutricomp szoftverrel.

(Forrás:glutenerzekeny.hu)

A bejegyzés trackback címe:

https://pecsiplacc.blog.hu/api/trackback/id/tr4916487940

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása