MézesKókuszKocka
Sokan azt gondolják, hogy a mézes sütemények a csupán a karácsonyi ünnepkörnek kedvelt édességei.
Pedig a méz egy ősrégi természetes édesítő, amellyel édesíthetjük desszertjeinket is.
A méz könnyebben emészthető a cukornál, ezért érdemes a régi receptjeinket újragondolni, és legalább a cukor egy részét kiváltani mézzel (amennyit az adott tészta állaga, és a receptúra enged).
Mézeskalács, mézes krémes vagy puszedli, vagy bármelyik kedvencünk, számtalan finomság alapja a folyékony, édes csoda….
Tégy próbát! Elképesztő lesz az eredmény!
Íme régi kedvencünk újragondolva: Kókuszkocka mézzel
HOZZÁVALÓK:
10 dkg vaj > 10 dkg méz > 10 dkg cukor > Vaníliakivonat > 2 tojás > 2 dl tej
1 csomag sütőpor > 40 dkg liszt > 20 dkg vaj > 10 dkg méz > 10 dkg cukor > 4 evőkanál kakaópor > 6 evőkanál tej > 20 dkg kókuszreszelék
ELKÉSZÍTÉS
-
A margarint kikeverjük a cukorral, a vaníliás cukorral, az egész tojásokkal és az olvasztott mézzel. Ezután hozzákeverjük a tejet, majd hozzászitáljuk a sütőporral összekevert lisztet.
-
Egy 22x32 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral, majd beleöntjük a masszát. Előmelegített sütőbe helyezzük, és 160fokon 35-40 percig sütjük. A sütőből kivéve a tepsiben hagyjuk pár percig, majd rácsra helyezve kihűtjük egészen.
-
A mázhoz a margarint felolvasztuk, majd hozzákeverjük a porcukrot, a kakaót és a tejet. Visszatesszük a tűzre, és pár perc alatt kevergetve kiforraljuk. Ezután levesszük a tűzről, hagyjuk hűlni, aztán hozzákeverjük a rumaromát (vagy ízlés szerint rumot).
-
A teljesen kihűlt tésztát ízlés szerint felszeleteljük, majd egyesével belemártogatjuk a kakaós-rumos masszába. Ezután pedig beleforgatjuk a kókuszreszelékbe, majd 1-2 órát állni hagyjuk, hogy az ízek jól összeérjenek.
(Forrás:FürtösBlog)
Kókuszkocka gluténmentesen
Hozzávalók a tésztához:
6 tojás kettéválasztva > 10 dkg kristálycukor > 12 dkg rizsliszt > 6 dkg kukoricakeményítő > 1 csomag (ca. 15 g) gluténmentes sütőpor > 3 dkg puha vaj
A mázhoz:
2 dl víz > 4 evőkanál cukrozatlan kakaópor > 3-4 evőkanál kristálycukor
Hempergetéshez: 5-10 dkg kókuszreszelék
Elkészítés:
-
A tojásokat egyesével felütjük, kettéválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük, a sárgáját habosra keverjük a cukorral, a vajjal, majd hozzáadjuk a rizslisztet, a keményítőt és a sütőport.
-
Óvatosan összeforgatjuk a fehérjehabbal, majd sütőpapírral bélelt közepes méretű tepsibe simítjuk és 180 fokos sütőben kb. 15 percig sütjük.
-
Ha kész, hagyjuk kihűlni. Közben a máz hozzávalóit egy kisebb lábasba mérjük és kevergetve összeolvasztjuk, simára keverjük. Ha kész, hűlni hagyjuk.
-
Ha a sütemény teljesen kihűlt, feldaraboljuk és a süti kockákat óvatosan megmártjuk a csoki mázban és megforgatjuk kókuszreszelékben.
Elkészítési idő: 80-90 perc pihentetéssel együtt
Nehézségi szint: kezdő
Tápanyagtartalom az egész adagra( 25 db) és egy darabra vonatkoztatva
Egész adag (25 db) | Egy darab | |
Energia | 2558 kcal /10692 kJ | 102 kcal /428 kJ |
Fehérje | 53 g | 2 g |
Zsír | 112 g | 4,5 g |
Szénhidrát | 331 g | 13 g |
A tápérték számítást Dékei Zóra dietetikus végezte a Nutricomp szoftverrel.
(Forrás:glutenerzekeny.hu)